Kako odrediti mineral


Glo Minerals Luxe Foundation Review and Demo (Srpanj 2019).

Anonim

Definicija minerala može biti fascinantna i istovremeno teška. Postoje načini utvrđivanja minerala po morfološkim i kemijskim svojstvima. Pomoću prvog može se vrlo točno odrediti široko rasprostranjene minerale, uz minimalne prilagodbe. Trebamo samo pažnju i točnost. Svaka definicija postaje svojevrsno istraživanje i, ukratko ponavljajući put kojim prolazi znanost, ispada da je na vrhu radosnog događaja - trag, iako malen, ali misteriozan. Naoružajte se svime što vam treba i idite!

Trebat će vam

  • Svježi uzorak minerala.
  • Staklena krhotina, dijamant, porculanska neglazirana ploča / krhotina ili bijeli list papira, plamenik, magnetska igla ili kompas, 10% klorovodična kiselina, nožić.
  • Ključ za minerale

instrukcija

1

Odredite kvalitetu sjaja vašeg uzorka - metalni ili nemetalni (staklo, dijamant, svilenkasta, biserna, masna, voštana). Definirajte sjaj na svježem, ne-oksidiranom lomu. Nakon što ste odredili sjaj, odaberite odgovarajuću stavku u imeniku i prijeđite na sljedeće parametre definicije.

2

Postavite tvrdoću uzorka. Odredite je li nokat ostavlja ogrebotinu na mineralu. Ako je odgovor negativan, utvrdite da li mineral ostavlja ogrebotinu na staklu ili na kristalnom kamenu. Samo najtvrđi minerali ostavljaju ogrebotine na kamenom kristalu - korund, topaz i dijamant. Na temelju odgovora odaberite odgovarajuće stranice odrednica za daljnju definiciju.

3

Odredite boju minerala i kvalitetu njegovog traga na bijeloj, neglaziranoj porculanskoj ploči. Pređite preko minerala preko porculana i saznajte jesu li ostali tragovi i, ako je tako, koja boja. U nedostatku porculana, ostružite mineral nožem, ispitajte boju dobivenog praha i utrljajte na bijeli list papira. Da biste dobili određene rezultate, odaberite odgovarajuće ključne odrednice odrednice. Zatim izvedite one pokuse s uzorkom koji su potrebni prema opisu determinante.

4

Odredite boju na svježem kraju uzorka. Također ćete morati prepoznati je li mineral slan, gorko-slan, ili gorko-slan, ili ga uopće nema. Isprobajte ga empirijski na čistom prekidu. Ako je potrebno odrediti spaljivanje minerala, odvojite mali komadić i upotrijebite ga s pincetom kako biste ga umetnuli u plamen plamenika. Odredite je li uzorak gori, topi se ili ne gori.

5

Vizualno odredite vrstu frakture vašeg uzorka. Fraktura ovisi o kristalnoj strukturi minerala i tvrdoći. Fraktura može biti glatka, conchoidal, earthy, i splintery. Zajedno s frakturom, odmah utvrdite mineralno cijepanje - sposobnost minerala da pukne ili se podijeli u određenim smjerovima. Na primjer, liskun ima dekolte u jednom smjeru - dobro je podijeljen na tanke listove, a kamena sol ima dekolte u tri smjera - razdvaja se u kristale pravilnog kubičnog oblika. Koristite za cijepanje noža.

6

Koristite kompas ili magnetsku iglu ako trebate odrediti magnetizam minerala. Dovoljno je da uzorak dovedete do igle koja je suspendirana s igle, a uzorak će biti privučen ako sadrži željezo. A kako bi se odredio sadržaj karbonata, uzeti otopinu klorovodične kiseline - pod njezinim utjecajem "prokuhati" neki minerali, tj. emitiraju ugljični dioksid. To su svi znakovi koji će vam trebati za morfološku definiciju minerala uz pomoć odrednice.

Obratite pozornost

Prilikom određivanja tvrdoće minerala na staklu i kamenu, obrišite prašak (zdrobljene čestice) kako biste bili sigurni da je rezultat točan. jer Može se slomiti ne samo predmet na kojem je ispitivana tvrdoća, nego i onaj s kojim je crta povučena.
Zapamtite da se boja minerala i boja praha (ili tragova lijevo) mogu razlikovati!

  • Ključ za minerale
  • određivanje minerala