Kako izračunati energetsku vrijednost


KAKO SMRSATI & KAKO SKINUTI SALO (OLD SCHOOL 2012) (Srpanj 2019).

Anonim

Praktično svaka osoba je upoznata s tablicama kalorija hrane u kojima možete pronaći informacije o tome koliko kalorija sadrži proizvod. No, može li netko slijepo vjerovati takvim stolovima?

instrukcija

1

Osoba na dijeti želi dobiti željeni oblik uz maksimalnu udobnost, ali gledajući u svoja omiljena jela, razmišlja o tome koliko kalorija sadrži. Imajući tablicu kalorija pred vašim očima, uvijek možete shvatiti što je ovaj ili onaj proizvod za vašu figuru ispunjen.
Prvo, oni su potrebni onima koji nastoje održavati zdrav način života i paziti na svoju težinu. Za njih je previše visokokalorična hrana jednostavno neprihvatljiva. Ako smatrate sebe jednim od onih - samo koristite tablice i brojite kalorije za svakodnevnu prehranu. Inače, mnogi ugostiteljski objekti koriste slične stolove. Kada dođete u kafić ili restoran i uzmete jelovnik u rukama, ponekad možete vidjeti sadržaj kalorija u određenom jelu.

2

Međutim, takve tablice imaju ne samo prednosti, već i nedostatke. Imajte na umu da kalorijski sadržaj proizvoda u velikoj mjeri ovisi o načinu njegove pripreme, jer ćete se složiti da kuhano i pečeno meso ima različiti kalorijski sadržaj, ali ukupnu energetsku vrijednost. Stoga izračun kalorija prema tablici može biti pogrešan. Razmotrite, na primjer, da vlakna (kruh) mogu smanjiti unos kalorija u ljudsko crijevo, što znači da se sadržaj kalorija u posudi smanjuje. Također imajte na umu da postoji takva stvar kao bioritmi organa, što znači da u različito doba dana naše tijelo probavlja hranu na različite načine.

3

Ali kako zapamtiti cijeli sadržaj tablice? Učenje sve napamet nije potrebno, samo zapamtite sadržaj kalorija u 20-30 hrane. To je potrebno kako bi se znalo koliko i što trebate jesti dnevno. Na primjer, 100 g kuhane govedine sadrži 300 kcal, a istih 100 g maslaca sadrži čak 900 kcal! Razmotrite potrebe vaše dobi i izračunajte kalorijski sadržaj dnevne prehrane.

4

Pokušajte također slijediti sljedeće znanje o kaloričnom sadržaju određenih proizvoda. Voda, čaj, kava, začini nemaju kalorija (naravno, osim šećera i vrhnja).

5

Ako kuhate meso, imajte na umu da 20% sirovog kalorijskog udjela pada u juhu (riba daje 15%). Obratite pažnju na ove brojeve prilikom izračunavanja kalorija bujona.
Prilikom prženja 20% ulja ulazi u proizvod, tj. Ako u posudu ulijemo 50 g ulja i na njemu popržimo 10 kotleta, tada 10 grama (88, 9 kcal) padne u kotlete, što znači da je svaki kotlet uzeo 8, 9 kcl. Ali ako ste pravili umak, onda razmislite o ulju koji ste nalili u tavu.

6

Sadržaj kalorija u žitaricama i tjestenini uvijek je naveden u smislu suhog proizvoda, a poznato je da se bubre i povećavaju volumen kada se kuhaju. Razmislite o kalorijskom sadržaju svih sastojaka, a nakon što je jelo spremno, odmjerite ga, tako da možete izračunati kaloričnu vrijednost kuhanog dijela. Isto vrijedi i za juhe: odmjerite sve sastojke ili gotova jela i prebrojite njihove kalorije. U prosjeku 100 grama juhe sadrži 30-60 kcal.

7

Zapamtite da je težina gotovih proizvoda manja od one sirove, jer se kuhaju i spaljuju, stoga se kalorijski sadržaj na 100 grama pripremljenog proizvoda povećava. Ne zaboravite da meso gubi 40% svoje težine, perad - 30%, riba - 20%, meso kunića - 25%, srce - 45%, jetra - 30%, jezik - 40%.