Što je lijek "Aspirin"

Minka Omerovca Mix smijeh je lijek (Lipanj 2019).

Anonim

Pogledajte u svoju opremu za prvu pomoć, jod, sjajnu zelenu boju.

Aspirin je tableta koja je dio svake strateške ponude čak i za lijen i ne-ovisnički domaćin.

Jeste li znali da Aspirin ne samo da može brzo ublažiti glavobolju, nego je i moćan alat u prevenciji raka i kardiovaskularnih bolesti. Davno je dokazano da "Aspirin" pozitivno utječe na dobrobit ljudi, povećava unutarnji ton.

Kiselinska pomoć


Nije svatko zna da je glavna komponenta ove droge salicilna kiselina, izolirana iz posebnog grma zvanog siprea, što zapravo objašnjava pojavu zloglasnog imena Aspirin. Sličnu komponentu nalazimo iu mnogim drugim biljkama, kao što su, na primjer, kruška, jasmin ili vrba, koje se aktivno koristilo u starom Egiptu i koje su Hipokrat sami opisali kao snažan lijek.
Tek u 19. stoljeću u Europi su se detaljno proučavala ljekovita svojstva ove nevjerojatne kiseline, a 1872. čak je i umjetno sintetizirala. Liječnici su utvrdili da predoziranje ovim lijekom može pokazati brojne nuspojave, kao što su mučnina i glavobolja, a također ima negativan učinak na stanje želuca i probavnog sustava.
Već krajem 19. stoljeća kemičari svjetski poznate njemačke tvrtke Bayer započeli su masovnu proizvodnju posebnog praha na bazi salicilne kiseline, koji se koristi za liječenje teških reumatskih bolova.

primjena


Aspirin se počeo koristiti za prevenciju i liječenje bolesti srca 1948. godine, kada je kalifornijski liječnik Lrens Craven, promatrajući svoje pacijente, primijetio pozitivan učinak lijeka s svakodnevnom uporabom kao glavnim lijekom koji inhibira proizvodnju prostaglandina, hormona uključenog u stvaranje krvnih ugrušaka.
Zanimljivo je da "Aspirin", koji ima tako širok spektar djelovanja, uopće nije među prvih pet lijekova koji su vodeći u području analgetika, jer suvremeno društvo preferira jače lijekove. Međutim, liječnici diljem svijeta preporučuju "Aspirin" za svakodnevnu upotrebu kao prevenciju kardiovaskularnih bolesti kod muškaraca i žena, kao i za borbu protiv manifestacija raka koralja-rektuma, što ukazuje na to da lijek može spriječiti stvaranje mnogih važnih enzima i povećati. rizik od čira na želucu. Također, "Aspirin" je kontraindiciran za uporabu kod male djece i osoba koje pate od zgrušavanja krvi.
Moderne tablete dostupne su u raznim dozama, dok se najčešće u hranu dodaje škrob hrane ili celulozni prah kao pomoćna komponenta, oni nemaju terapeutski učinak, ali doprinose brzom oslobađanju lijeka u crijevo.