Basilarna membrana: Što je to? Koje su njegove funkcije?

Sami Cultura - Vacilar Na'Ma (Srpanj 2019).

Anonim

Bazilarna membrana je važna komponenta unutarnjeg uha i nalazi se unutar čeljusti, koji se pokreću zvučnim valovima koji padaju na uho. Ova osjetljiva struktura kritična je za naš osjećaj sluha.

Unutarnja uha

Dok su prva dva, tj. Vanjsko uho i srednje uho, ispunjeni zrakom, unutarnje uho je napunjeno tekućinom. Kao što mu ime označava, unutarnje uho je najdublji dio uha, a sastoji se od labirinta prolaza i cijevi (zvan labirint). Sastoji se od čeljusti, mehanizma ravnoteže, vestibularnog živca i slušnog živca.

Zvukovi koji čujemo pada na naše uši poput valova, koji zatim prolaze kroz vanjski i srednji uho kako bi konačno stigli do čekića. Sustav je vrlo važan dio unutarnjeg uha; izgleda poput cijevi za ranu ili ljuske puževa i sadrži senzorske stanice koje mogu detektirati zvuk.

Kada zvučni valovi dosegnu kočulju, oni se pretvaraju u električne impulse. Oni se kasnije prenose u mozak, koji dekodira ove impulse i na kraju ga registrira kao zvuk.

Što je bazilarna membrana?

Bazilarna membrana u neoklopljenom čeljusu. (Foto: Kern A, Heid C, Steeb WH, Stoop N, Stoop R / Wikimedijin Commons)

Basilarna membrana nema jednoliku debljinu ili ukočenost, jer koliko je gusta ili krutina na određenoj točki na svojoj duljini određuje njegovu karakterističnu frekvenciju (CF), što je određena frekvencijska vrijednost pri kojoj je bazilarna membrana najosjetljiviji na zvuk vibracije.

Basilarna membrana je najuža (0, 08-0, 16 mm) i najjača u podnožju čeljusti, a najširi (0, 42-0, 65 mm) i najmanje krut u vrhu. Imajte na umu da se niskofrekventni zvukovi lokaliziraju blizu vrha čeljusti, a visokofrekventni zvukovi se lokaliziraju blizu baze. Ova vrsta nejednolikosti u strukturi bazilarne membrane olakšava visokofrekventne zvukove koji se kreću samo u malom području bazilarne membrane u blizini stapes (male kosti u unutarnjem uhu), dok niske frekvencije uzrokuju gotovo cijelu membranu da se presele,

Bazilarna membrana ima više od 10.000 senzorskih stanica kose vezane na njegovu površinu. To nisu kose koje svi imamo na glavi, već vrsta mehanoreceptora, što znači da ih aktiviraju pokret. Ove stanice kose isključivo potiču dolazni zvučni valovi. Bazilarna membrana, tekuća membrana i stanice kose zajednički se nazivaju orgulje Corti.

Funkcije bazilarne membrane

(Foto: Sveučilište u Washingtonu)

Mozak zatim dekodira taj neuralni signal i voila! Čujemo stvari!

Osim što služi tu kritičnu funkciju da nam pomogne čuti, pomicanje bazilarne membrane olakšava prepoznavanje profila zvuka koji utječe na uši djelujući poput niza filtara s trakom. Upotrebom tehnike nazvane laserskim smetnjama, ove karakteristike filtriranja bazilarne membrane mogu se detaljno proučavati.

Basilarna membrana je samo jedna od mnogih sitnih komponenti prisutnih unutar uha, koji rade zajedno u savršenom skladu kako bi nas čuli što nam svijet treba reći!