Da li majmuni imaju bolju higijensku higijenu od ljudi?

Depressed dogs, cats with OCD -- what animal madness means for us humans | Laurel Braitman (Lipanj 2019).

Anonim

Jedna teorija koja objašnjava pojavu mudrosnih zubi tvrdi da je priroda nadahnula drevne ljude s novim zubnim setom kada su, kraj kraja adolescencije, izgubili zube zbog sirove i neprerađene prehrane koja bi nepovratno pokvarila zube. U sljedećim tisućljećima počeli smo oprati našu hranu, kuhati i uživati ​​ne samo u ukusnom okusu nježnog mesa, već i bogatstvu proteina.

Toliko o proteinu.

Ova prehrana proteina, pročišćena od svojih klice kroz kuhanje, poznata je kako bi pojačala i pomladila kogniciju. Međutim, to je bila naša poboljšana higijena zuba koja nam je omogućavala da ga svakodnevno konzumira bez zubiranja. Naši molari, sada svijetli i zdravi, nemaju razloga da se raspadaju i ispadaju, ali budući da nam je programirano da razvijamo mudre zube, oni se pretvaraju, pretvarajući nas, izazivajući bol u bolovima.

Nedavno su zoolozi otkrili da praksa zavarivanja nije jedinstvena za nas, već i naše ljuljanje rođaka!

Majmunska posla

Long-tailed macaque (Foto: Peter Gronemann / Wikimedija)

Njihovo je istraživanje prvenstveno utemeljeno na Nicobar dugim običnim macaques, vrsta majmuna koji se nalaze na tri otoka u istočnom Indijskom oceanu. Jedan od tih otoka je i Nikobarski otok, gdje je Kumarov tim slijedio jubilirani stado od 20 majmuna u blizini malog obalnog mjesta.

Tima koji su proučavali svoje prehrambene navike otkrili su da su majmuni favorizirali hranu s trnjem, sluzi i kosom. Primijetili su da se majmuni osloboditi tih neprobojnih pokrivača tako da prate hranu u lokvi ili ih omataju u lišće kako bi ih trljali čistim.

Nadalje, otkrili su da se majmuni vrlo dobro prilagođavaju vegetacijom koja dominira ljudima. Oni su to shvatili sposobnošću vrste da manipuliraju predmetima koji se obično ne nalaze u njihovim staništima. Njihovo čišćenje također uključuje uporabu papira, odjeće ili plastike za omotavanje hrane i brisanje neželjenih premaza.

Makakovi dugih repova. (Foto: Percita Dittmar / Wikimedija)

Posljedično, njihovi zubi podložni su hrani i klice taloženja u pukotinama između njih, fenomen koji može postupno izazvati slabost i spriječiti daljnju potrošnju čvrste i potencijalno hranjive hrane.

Flossing 101

Četkica zrnata od makaque. (Foto kredit: Pexels)

Naravno, njihova dentalna higijena nikako nije sanitizirana kao naša, ali iznenađujuće predviđanje koje ilustrira ova vrsta svjedoči o planiranju i inteligenciji u divljini, značajka koja se tradicionalno promatra u najinteligentnijim primatima, naime na nas. Osim Nicobar dugih običnih macaques, japanski macaques i Tajland macaques su dvije druge vrste macaques koji su promatrani flossing svaki sada i onda.