Kako liječnici sprečavaju mjehuriće zraka tijekom operacije?

Bill Doyle: Treating cancer with electric fields (Svibanj 2019).

Anonim

Većina vas je vjerojatno čula da mjehurići zraka mogu biti bol ako uđu u tijelo, posebno u krvotok. Iako oni nisu uvijek opasni kao što su oni napravljeni, oni mogu uzrokovati ili pridonijeti nekim prilično tragičnim posljedicama, uključujući i smrt.

Embolizam zraka

Sprječavanje embolije zraka

Liječnici ne osiguraju mjehurić zraka u štrcaljki prije infekcije (Photo Credit: PxHere)

Čak i umetanje i uklanjanje katetera uključuje određenu količinu rizika. Imajući pacijenta na određene položaje smanjuje rizik od embolizma zraka. Drugi čimbenik koji igra ulogu u tome je faza crpnog srca. Kako srce dovrši puni ciklus crpne krvi, postoji razlika u tlaku u različitim fazama. Stoga, umetanje katetera tijekom određenog stadija, ili bolje izazivanje pritiska određenih faza, smanjuje rizik od ulaska mjehurića zraka. Ova metoda kontrole ili utječe na pritisak krvi također se obično koristi u drugim postupcima. Pojedinosti korištenih položaja i metoda kontrole krvnog tlaka su prilično detaljni i komplicirani.

Drugi faktor koji pomaže je hidratacija. Dobro hidriranom osobom dokazano je da ima manju šansu za razvoj embolija. Tijekom presađivanja organa, usvojena je nova praksa. Kada je transplantiran organ, sve krvne žile i živci moraju biti reattached. Kirurzi prvo ponovno povezuju arterije. To su krvne žile koje nose krv različitim organima. Jednom kada su u prilogu, vene su spojene. Na taj su način oni sami dopustili da krv isuši bilo koji zalutali zrak ili mjehuriće plina koji bi mogli ući u krvotok ili orgulje.

Embolizmi zraka mogu biti neugodan posao, pa se mora paziti na bilo koji postupak koji uključuje otvaranje tijela i izlaganje unutarnjih područja kisikom.