Znanost iza slobodnih udaraca: Kako nogometni igrači okreću loptu u zraku?

CS50 Live, Episode 009 (Srpanj 2019).

Anonim

U svijetu, nogomet je poznat kao "prekrasna igra", tako da ne čudi što je to najpopularniji sport na svijetu. Nedavno smo vidjeli generaciju novih legendi u nogometu koji su nas oduševili svojim vještinama, varalicama, driblati i milosti na terenu.

Ipak, ne postoji ništa kao što je umjetnost slobodnog udarca, pogotovo kada je lopta koja je stršila preko zida braniča i završila u mreži nakon što je pobijedila vratara.

Magnusov učinak - Znanost iza slobodnih udaraca

Krediti: Maxisport / Shutterstock.com

Igrači, kako bi krivili loptu, križaju nogu preko nogometa, što čini loptu kružiti. Kad kugla bude u zraku, kretanje zraka oko njega čini krivulju kugle. U suštini, ona stvara snagu vuče: strana koja ide sa vjetrom povećava povlačenjem, a strana koja ide prema vjetru smanjuje povlačenje.

To rezultira neravnotežom tlaka i lopta se pomiče prema boku s povećanim povlačenjem, što ima niži pritisak, što rezultira zakretanjem lopte - samo izvan dosega vratara.

Krediti: Rui Alexandre Araujo / Shutterstock.com

Cristiano Ronaldo, koji je revolucionarizirao moderni slobodni udarac, pokušava pogoditi loptu s što je manje moguće spin. Kada je lopta udarena bez centrifugiranja, ona je osjetljivija na kretanje u zraku. Također, ako na lopti ima mrlja od blata ili trave, njegovo kretanje postaje nepredvidljivo i otežava vrataru spremanje.

Reference: