Što je stvorio ISIS na Bliskom istoku?

TOP 10: Sve Sto Niste Znali o ISIS-u (ISIL) (Lipanj 2019).

Anonim

Prije nego što počnem, dopustite mi da jednom čitamo čitatelju apsolutno jasno

,

, Rat je iznimno složen. To je lavina različitih čimbenika, kao što su različiti šljunak koji se spuštaju niz padinu planine, koja raste u katastrofu. Prirodna je reakcija uvijek pronaći način krivnje određenim ljudima, određenim situacijama ili određenim vladama. Uvijek nastojimo pronaći najlakši način da "izliječimo" ili "sadrže" ludilo. Uzrok i učinak je nešto tako ugrađeno u naše stajalište racionalnosti da prestanemo uzeti u obzir složenost ljudske prirode. Međutim, istina je da je društvo s kapitalom S previše nepredvidljivo da imamo bilo kakav pravilan izgled kontrole. Najbolje što možemo učiniti jest moliti da ne ponovimo povijest.

Na taj način, sada ću se pokušati uhvatiti u koštac s najzanimljivijom temom u međunarodnoj politici - ISIS-u. Iako ću pokušati jasno objasniti, ne želim imati nikakvu stručnost u tim pitanjima. Što je još važnije, ne tvrdim da čak ni počinjem shvaćati stanje ljudi koji pate pod vladavinom ISIS-a. Sjedim ovdje u udobnoj sobi, s ugodnim pićem u ruci. Ipak, čvrsto vjerujem da treba pokušati. Odbacujući se s relevantnih političkih tema svijeta kako bi tražili nove videozapise o mačkama samo zato što "nije moj problem" je, naposljetku, sraman izgovor za vaše neznanje.

Ne, nikad nisam bio žrtva terorizma i volio bih da ostane na taj način. Ne mogu se suosjećati sa žrtvama i izbjeglicama, bez obzira na to koliko ja pokušavam, ali svakako mogu biti suosjećajan, usprkos mojoj udaljenosti i prividnoj privilegiji. Prvi korak prema tom suosjećanju jest pokušati shvatiti bezbroj podrijetla ove vile organizacije.

Pad Osmanskog Carstva

Jednom slavno i moćno carstvo, Osmansko carstvo počelo se raspadati do 19. stoljeća. Prvi svjetski rat pokazao se posljednjom slamom za Carstvo, jer je završio na gubitničkoj strani. Već politički oslabljene, savezničke vlasti vidjele su svoju priliku i iskoristile situaciju. Odlučili su okončati osmansko carstvo jednom zauvijek.

Tada su dva muškarca ušli u sliku - Mark Sykes Engleske i francuski Francois George-Picot. Čak i prije rata, dvojica su odlučila razgranati Bliski istok na temelju vlastitog političkog plana. Očito, nitko od njih nije znao o etničkoj raznolikosti unutar regije. Granice koje su nacrtale bile su tako proizvoljne da je Sykes slavno tvrdio: "Želio bih nacrtati liniju od 'e' od Akre do zadnjeg 'k' iz Kirkuka!"

Jasno je da ovo nije dobra ideja. Umjetno nacrtane nove granice, posebno za zemlje koje su postojale tisućama godina, uvijek su tako. Međutim, razočarani Bliski Istok, u toj točki, nisu imali izbora nego se pridržavati Sykes-Picotovog sporazuma.

Saddam Hussein

Loša sreća Kurda

Naravno, kako bi se održao suverenost tih 'naroda', nastala je diktatura. U Iraku smo vidjeli uspon Saddama Husseina, koji je zamijenio liberalniji čelnik, Ahmed Hassan Al-Bakr, koji je bio prisiljen na odlazak u mirovinu od Husseina.

Tako

,

Saddam Hussein

,

Kako mogu čak početi objasniti koliko je ovaj jedan čovjek strašan za Irak? A što je s činjenicom da je ukinuo sve napredne politike koje je Al-Bakr stavio na mjesto? Ili da je pokrenuo rat protiv Irana koji je ubio 100.000 Iračana? Ili je osmislio kontrolirani genocid iračkih Kurda koji su ubijali između 50.000 i 180.000 Kurda? Ili možda činjenica da je napao Kuvajt kako bi uhvatio svoje rezervate nafte? Ili da je srušio pobunu koju su postavili Shias i Kurdi, ubivši još 80.000 - 230.000 Iračana?

Jasno je da je Saddam Hussein odvezao Irak prema putu nasilja. Međutim, uspio je učinkovito kontrolirati sve pobune u zemlji. Irakovo ludilo nije se pojavilo na međunarodnoj sceni pod Husseinom. Naravno, kada se dogodilo 11. rujna, Irak nije imao pojma što će se dogoditi.

Sada je vrijeme za bilješku o populacijskoj demografiji Bliskog Istoka. Većina stanovništva Iraka je šiite, ali, i to je važno "ali", da su manjinski suniti koji su držali moć desetljećima jer je Bliski istok općenito imao sunitsku većinu. Međutim, po prvi put u desetljećima, stvari su se promijenile u Iraku. Shias su sada na vlasti. Imajte na umu da su iračke susjedne zemlje, Iran, Sirija i Libanon godinama imale Shias na vlasti. Međutim, budući da su Iraku prethodno vladali suniti, tri zemlje su fragmentirane.

Izvor: kanal 4

S novom šiitskom vladom, Iran, Irak i Sirija formirali su svojevrsnu šijitsku moć koja je kolektivno diskriminirala svoje sunitsko stanovništvo. U Iraku je nedjeljiva diskriminacija bila bez presedana, a irački suniti bili su frustrirani i bijesni zbog nove vlade. Čak i sunčani sunnovi koji su voljeli mir ne bi više mogli izdržati bijes.

Šijitska osovina

ISIS se diže

Ubrzo nakon njihove brutalnosti u Siriji, ISIS je nastavio napadati već umorne iračke populacije. Irak, iscrpljen brojem režimskih promjena i ratova, brzo je odustao od nadmoćnih oružja i streljiva ISIS-a.

ISIS je uskoro prikupio dovoljno sredstava za stvaranje ne samo terorističke skupine nego terorističke tvrtke. ISIS, uz brutalnost, vrlo je moderan i dobro organiziran. Oni su također iznimno stručni i na društvenim medijima. Što je još važnije, to je najbogatija teroristička skupina na svijetu.

Kako su postali toliko bogati? Saudijska Arabija, iznimno bogata susjedna zemlja sa sunitskom većinom, bila je prestrašena šiitske snage koja je nastala, zbog čega postoje glasine da je ISIS napredovao zbog financiranja primljenih od Saudijskih Arapa.

ISIS namjerava stvoriti islamski kalifat, kao i situaciju u srednjem vijeku. Ono što ne prepoznaju jest da je kalifat stare bio vrlo prihvatljiv za umjetnost, obrazovanje i prosvjetljenje općenito. Ono što ISIS planira učiniti jest ništa slično. Njegove zločine pažljivo su planirane prema svojim političkim motivima i nisu idealistička vjerska kampanja kakva tvrdi da jest. Zapravo, oni koji su najviše pogođeni okrutnošću ISIS-a su sami muslimani, kao što ovaj kratki video dokazuje.

I dalje ostaje činjenica da je ISIS politička organizacija koja je nastala iz žara međunarodnih i etničkih sukoba. Međutim, naša percepcija ISIS-a ne bi trebala zamagliti naš pogled na islam ili muslimane općenito. Ako se to dogodi, ISIS je već pobijedio u borbi povećanjem mržnje diljem svijeta. Moje želje i simpatije leže sa svim žrtvama tih sukoba i nadaju se da će naći mir i sreću.

Reference: