Zašto matematičari traže nove, veće brojeve brojeva?

Pretvaranje razlomka u mješoviti broj (cjelina Racionalni brojevi, 6. razred) (Lipanj 2019).

Anonim

Natrag u 2017, Veliki Internet Mersenne Prime Search napravio ikonicno otkriće - pronašao je najveći premijera poznat čovječanstvu, koji je, usput 23.249.425 znamenki dugo.

Da, najveći premijer ima 23 milijuna znamenaka!

Iskreno, prije nego što sam napisao ovaj članak, nisam znao da je najveći broj premijera bio toliko velik. Nakon što je moj početni šok reagirao, prvo pitanje koje je došlo na moj um bilo je prilično, ummm

,

glupo?

Međutim, kad sam se raspitivao i pitao, shvatio sam da pitanje nije baš tako glupo. To je pitanje, dragi moj čitatelj, naslov ovog članka.

Počnimo od nule.

Koji su premijeri?

Brojevi u osjenčanim kutijama su premijeri.

Određivanje da li je određeni broj premijera ili ne, prilično je jednostavan za manje brojeve, ali kako brojevi postaju sve veći, postaje sve teže utvrditi je li to premijerni broj ili ne.

Za stvarno velike brojeve koriste se posebna računala koja izvode tisuće izračuna u sekundi kako bi odredili status tih brojeva.

Imajući sve to na umu, jeste li se ikad zapitali zašto matematičari i math entuzijasta i dalje traže nove, veće premijere? Kao u, u čemu je to svrha?

Pronalaženje novih metoda i tehnika

Dok se trude pronaći najveću premijeru, morat ćete naučiti mnoge nove stvari o brojevima premijera općenito. A tko zna, možda ćete otkriti nešto više nego samo najveći broj premijera!

Tehnička potraga

Međutim, kako je ranije spomenuto, pronalaženje tog broja je teško

,

vrlo teško. Dakle, ako razvijete "alat" koji bi to mogao učiniti, kladio bih se da taj alat može postići mnoge druge nevjerojatne stvari, što može biti velika pomoć šire ljudske rase.

Stvaranje interesa

Sve u svemu, ako pogledate iz perspektive brojnih teoretičara, praktički nema matematičkog značaja u pronalaženju novih brojeva premijera; pronalaženje najvećeg premijera ne smatra se glavnim probojom većine matematičara.

Međutim, stvari koje mogu biti od stvarnog interesa su načini na kojima se otkriju ti novi primi i kako se mogu primijeniti. To bi mogla biti računalna znanost, strojni jezik ili čak i hardversko postignuće koje je dovelo do otkrića, a ako se to dostignuće može primijeniti na drugim područjima istraživanja i istraživanja, tada svi dobivaju!