Zašto zvukovi zvuk cvrkuju kada su ubrzani?

Relaxing Nature Sounds Of Spring Birds Singing & Ambient Wind - Lake & Fields - 4K (Lipanj 2019).

Anonim

Jeste li ikada ubrzali audio ili video reprodukciju? Ako da, onda znate da kad ubrzate audio datoteku, to zvuči crijeva, zar ne? Drugim riječima, to zvuči kao da je njegova visina povišena.

Evo primjera popularne pjesme "Pustite ga" (iz filma Frozen) nakon što je ubrzana. Najprije slušajte izvorni i "normalni" zvuk:

Slušajte trenutačnu verziju istog zvuka:

//www.scienceabc.com/wp-content/uploads/2018/03/Frozen-Double-speed.mp3

Primjetite razliku? Kad ubrzate zvuk, zvuči crijeva. Zašto se to dogodi?

Prije nego što to shvatimo, ubrzajte brzinu sudara u zvučnim valovima općenito.

Što su zvučni valovi?

Dvije vrste valova.

Dok je puls jedan poremećaj, periodički val je kontinuirano oscilirajući gibanje. Kao što možete zamisliti, zvučni valovi su periodični valovi. Također, spadaju u kategoriju uzdužnih valova, jer se čestice medija (kroz koje putuje zvuk) osciliraju u smjeru kretanja zvučnog vala.

Zvuk, dakle, zapravo je val (ili kombinacija valova) napravljenih od vibracija u zraku. Razmislite na ovaj način: kada izvor, poput mikrofona, stvara zvuk, ono što zapravo radi vibrira molekule zraka. Te molekule vibracijskih zraka, zauzvrat, vibriraju molekule zraka pored njih. To se nastavlja sve dok vibracije ne dođu do uha, čime ćete čuti zvuk koji proizvodi mikrofon.

Učestalost zvučnog vala

Jednostavno rečeno, frekvencija zvučnog vala će vam reći koliko je njegovih valova prolazilo u jednoj sekundi. Drugim riječima, mogli biste reći da je frekvencija mjera broja valnih ciklusa koji se javljaju u jednoj sekundi.

Frekvencija se mjeri u Hertzu. Dakle, ako zvučni val ima frekvenciju od 1 Hz, to znači da postoji samo jedan ciklus u sekundi. Slično tome, za zvučni val s frekvencijom od 10 Hz, bit će 10 valnih ciklusa.

Frekvencija i visina

Sada se vratimo na prvobitno pitanje zašto šareni zvuk zvuči šikiran. Kada brže reproducirate zvuk, ili drugim riječima, 'ubrzate', u osnovi se vibracijama pomičete brže kroz zrak. Na taj način, u osnovi povećavate učestalost uzorak audiowave, što time povećava visinu zvuka.

Zato su šareni zvukovi zvukovi prigušeni!