Zašto vas alkohol piti?

Marka Žvaka - Eksperti vas savetuju kako da pijete alkohol (Svibanj 2019).

Anonim

Nisi ni završio s drugom pintom i već plesate: ne, to nije zvuk

,

morate popiti! Vaš prijatelj upozorava vas na "razbijanje pečata", ali morate popuniti kako vam život ovisi o tome. Ispustite i razbijte pečat, ali sad je vaš strah došao - neobjašnjivo jinx je radio

,

Čini se kao da mokriš više nego što čak piješ!

Ako ste ikad popili i čak ste blago znatiželjni, zasigurno ste se pitali zašto alkohol to čini. Međutim, uzrok nije neobjašnjiv, ali vrlo jednostavan i logičan.

To je diuretik

Hormon koji je odgovoran za apsorpciju vode poznat je kao vazopresin ili antidiuretički hormon (ADH). Sintetizira se u hipotalamusu, njegova aktivacija signalizira bubrege da ponovno apsorbiraju vodu koja prolazi kako bi se osiguralo da nismo dehidrirani, dok njegovo deaktiviranje signalizira bubrege kako bi voda prolazila, osiguravajući da se ne nadahidri.

Diuretik poput alkohola će suzbiti ili inhibirati reakciju receptora ADH ili vazopresina koji se nalaze na membrani bubrega. Posljedice su očite: bubreg, koji je sada zaslijepljen signalima alkohola, tumači njihovu slabost kao pristanak da dopusti da sva voda prođe. Drugim riječima, bubrezi će prestati ponovno napuniti vodu za recirkulaciju u krvi.

Ravnoteža vode ili tekućina prethodno tako pažljivo održavana većina vremena, sada je poremećena jer vaše tijelo izbaci tekućinu veću brzinu nego što troši tekućinu - počinje proizvoditi više urina nego što bi trebalo. Prema procjeni, za svaki 1 g konzumiranog alkohola, urin se izlučuje povećava za najmanje 10 ml! To također pogoršava dehidraciju uzrokovanu alkoholom kroz znoj.

Mit o "Breaking the Seal" i The Hangover

Sada, budući da je riječ o obilnom gubitku vode, ili jednostavno, dehidraciji, to je glavni uzrok mamurluka, ljudi se savjetuje da piju puno vode za vrijeme upijanja, budući da će višak vode razrijediti molekule alkohola, čime ih se sprečava od oštećenja naših bubrega.

Međutim, ono što ne shvaćaju jest da će čak najmanji tragovi alkohola potisnuti receptore vazopresina i potaknuti povećanu proizvodnju urina. Višak vode koju potrošite protjeran je kao višak urina sve dok alkohol potpuno ne izađe iz vašeg sustava, što traje oko jedan dan ili dva. Voda ne negira posljedice, samo ih smanjuje. Mamurluk, na žalost, neizbježan je.