Zašto ne pijemo kad spavamo?

Zvonko Bogdan - Kad se mesec sprema na spavanje (Svibanj 2019).

Anonim

Čudno je kako osjećamo potrebu za nenamjerno uriniranje tijekom našeg buđenja, ali rijetko kada spavamo. Jeste li se ikad zapitali zašto je to? Kakva fiziološka čarolija nas svake noći spasava od kušnje osvješćivanja od najugodnijeg slinjenja i spoticanja u kupaonicu, samo da se vrate u krevet potpuno uzbuđen, ne mogu se vratiti na spavanje?

K vragu, pišajte. (Foto kredit: pregled spavanja)

Antidiuretički hormon (ADH)

Sigurno ste primijetili (ili iskusili) kako netko tko pije alkohol pati od trajnog nagona za mokrenjem. Alkohol vam pije jer je diuretik, tvar koja promiče povećanu proizvodnju mokraće.

Alkohol smanjuje ili inhibira reakciju receptora ADH ili vazopresina koji se nalaze na membrani bubrega. Posljedice su očite: bubrezi, koji su sada zaslijepljeni signalima alkohola, protumačili su svoju slabost kao pristanak da dopuste da sva voda prođe. Drugim riječima, bubrezi će prestati ponovno napuniti vodu za recirkulaciju u krvi.

Dakle, jednostavni razlog zašto ne osjećamo potrebu urinirati kad spavamo je da je mozak, priznajući da je tijelo na miru, povećava proizvodnju ADH. Višak ADH prisiljava bubrege da ponovno apsorbiraju bilo koju vodu koja prolazi i recirkulira u krvotok. Kao rezultat toga, apsolutno nema mokraće.

Iako još uvijek nismo otkrili točan uzrok vlaženja kreveta, sigurni smo da umanjena sklonost izlučivanju ADH-a pridonosi tom problemu. (Foto kredit: Pexels)

Zašto još uvijek želimo piti noću

Mjehura može biti gotovo potpuno ispunjena zbog potrošnje alkohola (koja, ako ste obratili pažnju, potiskuje ADH i time pogoršava problem), kavu, vodu ili bilo koju tekućinu u satima prije spavanja. Mokraćni mjehur zatim nalazi rezultirajući pritisak; kad je potpuno napunjen, signalizira mozak da treba isprazniti

,

odmah!